Stres yönetimini nasıl sağlarız

STRES YÖNETİMİNİ NASIL SAĞLARIZ?

Gelin, şöyle güzel bir nefes alıp konuşalım biraz. Sohbet etmeyeli epey oldu. Konumuz stres yönetimi. Stres yönetimi eğitimi en çok verdiğim eğitimlerden bir tanesi.

Stres yönetimi eğitiminin ilk yarısında zihin yapımız, algılarımız, çocukluğumuzdan bu yana oluşturduğumuz etiketlerimiz, inançlarımız, düşünce yapımızı keşfetmek üzerine konuşuyoruz. Genelde yine şu noktaya geliyoruz: Kontrol edemeyeceğimiz durumlara ve olaylara kafayı fazla takıyoruz ve bu duruma engel olamıyoruz. Çünkü bu şekilde öğrenmişiz, alışkanlığımız olmuş. Trafiğe, yöneticiye, müşteriye, ülkeye, düşüncelerimizin birbirine uymadığı kişilere kızmak, sinirlenmek, dert etmek, henüz gerçekleşmemiş negatif olasılıkları düşünmek, olasılıklara kaygılanmak, belirsizliğe lanet etmek, söylenmek… Tüm bu eğilimler arkadaş sohbetlerinde sosyalleşmenin ana malzemesi olmuş. Doğal yaşam süreçlerimiz ‘stresli olmazsan normal değilsin’ denklemine dönüşmüş neredeyse. Böyle düşünmezsen anormal karşılanıp dışlanabilirsin bile ya da toksik pozitiflikle yargılanırsın.

Şimdi sizlere şu soruları sormak istiyorum:

  • Zihninizi eğitmek, esnetmek, iyileştirmek, genişletmek için neler yapıyorsunuz?
  • Sizi sıkan, boğan, sıkışmış hissettiren o düşüncelere dışarıdan ne kadar bakabiliyorsunuz?
  • O düşünceler ne kadar size ait? Ne kadar gerçekçi? Eğer bir olasılıksa nasıl önlem alabilirsin?
  • Diğer pozitif olasılıklara izin versen duygu ve motivasyon durumunda neler değişir?

Beyniniz zihinsel süreçlerinizi oluşturur ve şimdiye kadar oluşmuş düşünce yapınız sizi desteklemiyorsa üzerine çalışmanız gerektiğini size söyler. Beyin gelişir, dönüşür, daha esnek düşünebilir. Algılarınıza izin verin esnesinler. Nasıl mı?

İşin sihri kendi üzerinize düzenli olarak çalışmak ve koçluk almak yatıyor bana kalırsa. Beklemediğiniz yerden gelen sorular sizi düşündürüyor, büyütüyor. Bu şekilde önce farkındalık evresi açılıyor, sonra sizin kendi seçimleriniz hayatınızda fark yaratıyor.

Düzenli koçluk almak, okumak ve düşünceleriniz üzerine düşünmek… Gerçeklik zemininden kopmadan pozitif düşünceye inanan biri olarak kendi hayatımda da pozitif sonuçlarını gördüm.

Koçluk dışında sizlere önermek istediğim birkaç kitap ve kaynak video var:

  1. Dr. Sinan Canan- Değişen Beynim
  2. Dr. Sinan Canan- ‘Zihnini İyileştirmek için Neler Yapıyorsun?’ videoları
  3. Daniel Siegel- Akıl Gözü

Prof. Dr. Richard Davidson- Beyninizin Duygusal Hayatı